Zelené nápoje pre oživenie tela a duše

Zelené nápoje sú skutočným pokladom pre naše telo. Nielenže nasýtia a podporia detoxikáciu, ale tiež pomôžu pri chudnutí. [1][2]

Sú skvelým zdrojom energie a dokonca dokážu vytiahnuť človeka z pocitu únavy.

bohaté na vlákninu a obsahujú množstvo účinných látok, ktoré pozitívne vplývajú na celkové fungovanie nášho organizmu. Hovoríme o hustých, krémových šťavách, ktoré sú známe ako zelené nápoje alebo zelené smoothies.

Prečo sú zelené nápoje také špeciálne?

Zelené smoothie nápoje sú pravou pokladnicou vitamínov, minerálov a iných prospešných látok. Vytvoríme ich mixovaním ovocia, listovej zeleniny a byliniek. „Zelená zložka“ vo forme zelenej listovej zeleniny a byliniek je ich najdôležitejším prvkom. Tieto nápoje sú bohaté na chlorofyl, čím predstavujú pre náš organizmus skutočnú vitamínovú bombu.[3]

Ak nemáte po ruke potrebné ingrediencie, môžete na prípravu výživného zeleného nápoja využiť aj zmesi z mladého jačmeňa, zeleného kamutu, chlorelly alebo spiruliny. Tieto zmesi majú tu výhodu, že neobsahujú lepok, ktorý sa nachádza v dozretej pšenici a príbuzných obilninách.[4]

Zrná obilnín sa navyše môžu znehodnotiť skladovaním a neprimeranými procesmi pri výrobe pečiva, čím sa stávajú silne kyselinotvornými. Naopak, mladé vyklíčené obilniny sú živé, ľahko stráviteľné, plné živín a veľmi zásadotvorné.  

Výhody konzumácie zelených nápojov

Zelené nápoje sú bohaté na široký výber vitamínov a alkalických minerálov vrátane horčíka, draslíka, vápnika, sodíka, mangánu a zinku. Sú tiež prirodzeným zdrojom antioxidantov, vrátane super-oxid dismutázy (SOD) - antioxidantu, ktorý je v tele prirodzene tvorený.[5]

Dôležitou súčasťou týchto nápojov je ich schopnosť 'nabíjať' vaše telo. Sú schopné zvýšiť vašu energiu a sviežosť, a zároveň znižovať túžbu po sladkostí a kofeíne.[6]

Ďalšou významnou výhodou zelených nápojov je, že sú vynikajúcim zdrojom živých aktívnych enzýmov, ktoré podporují zdravé trávenie. Navyše, tieto nápoje pôsobia alkalizujúco, čím neutralizujú nadmerné kyseliny, ktoré sa hromadia v našom tele v dôsledku bežnej dnešnej stravy.

Zaujímavosť: Zelené nápoje zvyšujú odolnosť voči infekciám, môžu pomôcť v boji proti chorobám a redukujú množstvo kvasiniek a toxínov v tele.

Prírodná detoxikácia a očista

Prírodná detoxikácia a očista: Cesta k čistejšiemu organizmu

Detoxikačné účinky super zelených potravín sú všeobecne uznávané, čo potvrdzujú mnohí konzumenti, ale aj výsledky vedeckých štúdií a výskumov. 

Tieto detoxikačné účinky sú najmä vďaka bohatej prítomnosti chlorofylu. Chlorofyl pôsobí ako silný tvorca hemoglobínu v krvi a čistí krvné cesty, črevo a pečeň. Jeho vlastnosti pomáhajú eliminovať toxické látky z orgánov a umožňujú tak započať prirodzený proces hojenia.[7]

Chlorella má bezkonkurenčné schopnosti v detoxikácii ťažkých kovov a pesticídov z tela. Toto je dôsledkom nielen vysokého obsahu chlorofylu, ale aj špecifického zloženia jej bunkových stien. Tie majú tri vrstvy, pričom stredná vrstva obsahuje mikrofibrilu z celulózy a vonkajšia vrstva polymérny karotenoidný materiál.

Tento bunkový materiál sa najprv viaže na toxickú hmotu a potom ju odstraňuje z tela. Bolo dokázané, že bunky chlorelly sa silno viažu na rôzne toxické látky, ako sú ortuť, kadmium, arzén, meď,  urán, olovo, kobalt a ďalšie. [22]

Posilnenie imunitného systému: Bitka za zdravie

Vo vnútri Vášho tela prebiehajú neustále bitky. Tisíce útočníkov vo forme baktérií, vírusov, chemikálií či cudzích proteínov sa snažia preniknúť do vašich buniek. Váš hyperaktívny imunitný systém sa proti nim snaží vzdorovať. Ak útočníci zvíťazia, môže to viesť k prechladnutiu, chronickým ochoreniam, ktoré obmedzujú radosť zo života, ale v extrémnych prípadoch aj ku rakovine alebo iným smrteľným chorobám.[8]

Zelené nápoje poskytujú výrazné posilnenie a stimuláciu imunity vďaka obsahu rôznych nutričných zložiek. Kyselina gama-linolénová, polysacharidy. Všetky tieto zložky majú dokázané účinky na posilnenie imunitného systému a boj proti rozličným ochoreniam. 

Tip: Kozie kolostrum má významný vplyv na posilnenie imunitného systému.

Priaznivo pôsobia proti starnutiu

Voľné radikály, ktoré napádajú DNA, prispievajú k procesu starnutia, čo sa prejavuje znižovaním vitality a zvyšovaním náchylnosti k rôznym chorobám. Zdravá RNA a DNA človeka sú nevyhnutné na efektívne využívanie živín, detoxikáciu a prevenciu chorôb. Keď sú bunky v dobrých podmienkach, dokážu sa regenerovať a zlepšiť vitalitu celého tela. [9]

Antioxidanty, ako sú vitamíny C, E a beta-karotén, sú tiež veľmi uznávané za ich úlohu v boji proti voľným radikálom, ktoré prispievajú k starnutiu a riziku vzniku rakoviny. Spirulina a chlorella patria medzi stráviteľné zelené potraviny s najvyšším obsahom prírodného beta-karoténu a majú silnejšie antioxidačné vlastnosti ako syntetický beta-karotén.

Redukcia telesnej hmotnosti

Zelené nápoje vďaka svojej schopnosti stimulovať črevnú peristaltiku sú efektívnym doplnkom do každého redukčného programu. Správne fungujúci tráviaci systém umožňuje efektívne odstraňovať nadbytočný materiál, ktorý môže prispievať k priberaniu. Chlorella a spirulina sú bohaté na bielkoviny a polysacharidy, ktoré zvyšujú hladinu glukózy v krvi a aktivujú metabolizmus. Tieto zelené potraviny poskytujú telu potrebné živiny a pomáhajú potlačiť chute, ktoré vedú k prejedaniu.[10][11][12]

Tip: Potrebuje efektívne prečistenie organizmu od nahromadených tukových zásob a nečistot? Skúste stromový sirup Nerra!

Optimalizácia srdcovo-cievneho systému

Zelené nápoje sú nabitými prírodnými zásobárňami chlorofylu. Táto látka má vo svojej štruktúre veľa spoločného s hemoglobínom. V centre chlorofylových buniek sa nachádza molekula horčíka, ktorá je esenciálna pre zabezpečenie správnej funkcie srdca.[13]

Chlorella, je napríklad, vynikajúcim zdrojom Omega-3 mastných kyselín, ktoré sú známe svojimi kardioprotektívnymi účinkami. Mnohé výskumné štúdie a pozitívne referencie od užívateľov naznačujú, že pravidelné konzumovanie chlorelly, spiruliny, jačmena a pšeničnej trávy môže posilňovať srdcovo-cievny systém, redukovať vysoký krvný tlak a regulovať hladinu cholesterolu v krvi.

Ďalšie zdravotné benefity

Zelené nápoje sú významným prínosom pre celkové zdravie. Množstvo publikovaných vedeckých štúdií a odporúčaní od lekárov svedčí o tom, že tieto zelené nápoje (potraviny) sú obľúbenou voľbou pre mnohých pacientov. S ohľadom na ich biologicky dostupné živiny a detoxikačné účinky je to logické. Zdravotné benefity zelenej stravy zahŕňajú:

  • Posilnenie výdrže a energie
  • Úľavu pri žaludočných vredoch
  • Podporu pri liečbe fibromyalgie
  • Zmierňovanie neuralgie [14]
  • chrana ďasien [14]
  • Kontrola diabetu
  • Regulácia cholesterolu a krvného tlaku
  • Úľavu pri artritíde
  • Stabilizáciu hladiny cukru v krvi (hypoglykémia)
  • Pomoc pri reumatizme
  • Podporu pamäti [15]
  • Podporu hojenia rán
  • Zlepšenie zdravia pokožky, vlasov a nechtov [16]
  • Ochrana proti anémii
  • Zmierňovanie zápachu z úst 
  • Ochrana proti degeneratívnym ochoreniam [17]
  • Prevencia depresie [x]
  • Redukcia symptómov predmenštruačného syndrómu (PMS) [18]
  • Podpora pri chorobách spôsobených ožiarením [19]

Zažite silu prírody s Havajskou Spirulinou Pacifica

Využite jej silu pre podporu zdravia a zvýšenie vitality
Získajte svoju dávku zdravia už dnes

Ako užívať zelené nápoje?

Zelené nápoje sú potenciálnym zdrojom cenných nutričných látok, ktoré nám môžu v bežnej strave často chýbať. Tieto nápoje sú nabitý rozmanitými alkalizujúcimi živinami, ktoré pri pravidelnom užívaní prispievajú k vytváraniu a udržiavaniu zásaditého prostredia v našom tele.

Každý zelený nápoj má svoje špecifické vlastnosti, ktoré sa odvíjajú od jeho zloženia, metódy spracovania a spôsobu skladovania. Zelené nápoje v sušenej forme, ako napríklad mladý jačmeň, zelený kamut alebo spirulina, sú vyrábané prostredníctvom šetrného procesu bez použitia tepla, aby sa maximálne uchovali všetky prítomné enzýmy a vitamíny.

Zaujímavosť: Pri výbere zeleného nápoja je dôležité brať do úvahy nielen jeho nutričné hodnoty, ale aj chuťové preferencie a signály z vašeho tela. Keď objavíte ten "pravý" zelený nápoj, budete sa každým ránom tešiť na jeho prípravu.

Odporúčané úžívanie zelených nápojov

Rôznorodosť zelených nápojov umožňuje ich konzumáciu v rôznych množstvách, avšak bežne sa odporúča príjem 1 až 4 dávok denne. [20]

Ideáne je, keď každá dávka pozostáva z jednej čajovej lyžičky zeleného prášku, ktorý sa rozmieša v čistej vode (ideálne filtrovanej) alebo v čerstvo vytlačenej šťave podľa osobných preferencií. Vychádzajte z objemu vody v rozmedzí 200 - 500 ml, pričom sa môžete postupne vypracovať až na 1 liter.

Ak v konzumácií zelených nápojov ste na začiaktu, odporúčame začať s polovičnou dávkou, čo je predstavuje ½ čajovej lyžičky na 500 ml vody. Postupne zvyšujte množstvo na plnú dávku v priebehu nasledujúcich dvoch týždňov. 

V priebehu nasledujúcich dvoch týždňov môžete postupne zvyšovať množstvo na plnú dávku. Takto postupujte vzhľadom na možné príznaky detoxikácie pri niektorých ľuďoch - je lepšie začať opatrne. [21]

Použité zdroje:
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/jhn.12004
https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/07315724.2013.839869
https://academic.oup.com/jn/article/135/12/2963S/4669858
https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf302580r
https://jandonline.org/article/S0002-8223(05)00152-2/fulltext
https://jissn.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12970-015-0096-y
https://www.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/jmf.2006.0180
https://www.jimmunol.org/content/198/1_Supplement/41.18
https://academic.oup.com/biomedgerontology/article/61/6/641/580410
https://www.tandfonline.com/doi/full/10.3109/03014460.2013.815239
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0955286314000963
https://jandonline.org/article/S0002-8223(05)00231-9/fulltext
https://journals.lww.com/cardiovascularpharm/Abstract/2007/06000/Omega_3_Fatty_Acids_and_Cardiovascular_Disease.2.aspx
https://n.neurology.org/content/90/15/e1298
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/1346-8138.15263
https://n.neurology.org/content/92/21/e2495
https://www.psychiatrist.com/JCP/article/Pages/2017/v78n02/v78n0219.aspx
https://www.liebertpub.com/doi/full/10.1089/jwh.2010.2701
https://iopscience.iop.org/article/10.1088/0952-4746/31/1/001
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3576896/
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S038556001730177X23

Odporúčané produkty1