Zelená káva BRAZIL YELLOW BOURBON, zrnková káva 1kg
Zelená káva BRAZIL YELLOW BOURBON, zrnková káva 1kg


Honey spracovaná arabika s výnimočnou sladkosťou
Túžite po káve, ktorá vás očarí svojou prirodzenou sladkosťou a krémovou chuťou? Zelená káva BRAZIL YELLOW BOURBON je skutočným pokladom z vysokohorských plantáží Brazílie.
Čo robí kávu Yellow Bourbon tak výnimočnou?
Je to kombinácia troch kľúčových faktorov - špeciálna odroda Yellow Bourbon, dokonalé pestovateľské podmienky a unikátny spôsob spracovania honey metódou.
Predstavte si prostredie, kde káva rastie - nadmorská výška 1100 až 1500 metrov, priemerná teplota 19°C a pravidelné zrážky medzi 1800 až 2000 mm ročne.
Práve tieto podmienky vytvárajú dokonalé mikroklíma pre pomalé dozrievanie kávových čerešní. Pomalý rast umožňuje vývoj komplexných cukrov v zrnách, čo sa neskôr prejaví v šálke ako prirodzená sladkosť a krémová chuť.
Zelená káva BRAZIL YELLOW BOURBON sa spracováva špeciálnou yellow honey metódou.
Ako tento proces prebieha?
Po zbere sa z kávových čerešní odstráni šupka, ale približne 50-75% dužiny zostáva na zrnách počas sušenia. Táto dužina obsahuje prírodné cukry, ktoré počas sušenia na slnku prirodzene prenikajú do zŕn a vytvárajú charakteristickú sladkú chuť. Sušenie trvá niekoľko dní a vyžaduje si neustálu kontrolu, aby sa dosiahla optimálna vlhkosť.
Výsledkom tohto precízneho procesu je káva s jasným a čistým chuťovým profilom. V šálke objavíte vyvážené telo s výraznou krémovou textúrou a prirodzenou sladkosťou, ktorá pripomína jemný karamel. Absencia výraznej kyselosti robí túto kávu vhodnou pre celodenné popíjanie.
Tip: Pre zvýraznenie krémovej textúry a sladkosti skúste kávu pripraviť ako espresso alebo v moka konvičke. Teplota vody by nemala presiahnuť 94°C, aby sa zachovali všetky jemné chuťové odtiene.
Honey metóda sa delí podľa množstva odstránenej dužiny na:
- White honey: 80 - 90 % (alebo až 100 %), dĺžka sušenia pár dní
- Yellow honey: 50 - 75 %, dĺžka sušenia pár dní
- Red honey: 0 - 50 %, dĺžka sušenia 1 - 2 týždne
- Black honey: minimum, dĺžka sušenia min. 2 týždne
Zloženie:
- 100 % arabika, výberová
Zelená káva je nepražená a nemôžete jednoducho nasypať do bežného kávovaru ako klasickú praženú kávu. Zelené kávové zrná sú totiž surovinou, ktorá vyžaduje špeciálny prístup a pred samotným použitím ich odporúčame najskôr upražiť.